Startveiledning til det deilige livet med varmepumpe

Startveiledning til det deilige livet med varmepumpe

Dette er CTC

CTC arbeider aktivt for et bærekraftig og fossilfritt samfunn. Vi bygger varmepumpene i Ljungby i Sverige, og historien vår går tilbake til 1923, da vi begynte å varme opp svenske hjem.

Med vår Varmepumpeveiledning får du full kontroll på dette med varmesystem og varmepumper, og vi veileder deg gjennom hele kjøpsprosessen. Varmepumpe gjør en forskjell – både for deg og klimaet.

Dette er CTC

Hvordan kan du på best måte varme opp huset ditt eller boligen din?

Hvordan kan du på best måte varme opp huset ditt eller boligen din?

Varmepumpe gjør en forskjell – både for deg og klimaet

I denne veiledningen går vi gjennom forskjellen mellom å ha en varmepumpe sammenlignet med eksempelvis fjernvarme, vedovn eller elektrisk oppvarming. Du kommer til å få oversikt over ulike varmesystemer, og dermed kan du avgjøre hvilket som passer for deg. Når du har lest veiledningen, vet du hvordan du skal tenke når du møter forhandleren og når du får et tilbud.

Hva er bra med en varmepumpe?

Hvis du har berggrunns-, jord- eller sjøvarme, er det ikke bare oppvarming av huset du kan gjøre. Du kan kjøle ned soverommet eller avkjøle rom som bader i sol. Du kan komplettere varmesystemet ditt med stort sett alt som finnes av varmeprodukter og dermed bli selvforsynt på varme, varmtvann og avkjøling. Hvis du velger å komplettere med solceller, blir du også selvforsynt med elektrisitet. Lokalprodusert er bra, synes vi. 

Gratis og fornybar energi

Varmepumpen bruker fornybare energikilder som er helt gratis. Tenk på det: Energi finnes i overflod rundt oss. Det finnes ingen mangel på energi, bare mangel på måter å lagre og omdanne den på. En varmepumpe er en god måte å lagre og omdanne energi på fra jorden, sjøen og luften.

Sparer penger

Med en varmepumpe sparer du ikke bare miljøet, men til og med oppvarmingskostnadene dine. Med en varmepumpe kan du spare opptil 85 % på varme og varmtvann. Den bruker lite elektrisitet til egen drift, men gir mye mer energi tilbake. 

Store bygninger

Hvis du eier en stor bygning, kan du velge løsningen som passer deg best, inkludert rådgivning og støtte. En varmepumpe fra CTC kan kobles til opptil ti andre enheter, noe vi er alene om i bransjen.

Hvis du har bergvarme, er det ikke bare oppvarming av huset du kan gjøre. Du kan kjøle ned soverommet eller avkjøle rom som bader i sol.

Sammenligne varmepumpe med andre varmekilder

Sammenligne varmepumpe med andre varmekilder

Aspekter som spiller en rolle når du skal velge varmesystem, er hvor stor flate som skal varmes opp, hvor mye varmtvann som brukes, hvilket varmesystem huset har per i dag, hvor i landet du bor, og hvordan omgivelsene ser ut.  

Vannbåren eller luftbåren?

  1. Vannbåren varme i element/radiatorer eller gulvsløyfer. Dette er den vanligste og ofte mest energieffektive måten å varme opp hus på. Vannet varmes opp av en varmepumpe, fjernvarme, fyring i kjele eller elektrisitet.
  2. Elektrisk oppvarming via element/radiatorer eller gulvvarme. Koblet direkte til elnettet.
  3. Luftbåren varmesystem. Krever ingen elementer for å spre varme, men det er viktig med god luftsirkulasjon i alle rom. Innendørs- eller utendørsluft varmes med ulike teknikker.

Varmepumper

En varmepumpe fra CTC henter fornybar energi fra uteluft, jord eller sjø, og sparer opptil 85 % av energikostnadene dine. Du får jevn og optimal varme året rundt. Det eneste kravet er at huset må ha vannbåren varme. For hver kWh elektrisitet varmepumpen trekker, gir den 4–5 kWh tilbake.  

En annen fordel med varmepumper fra CTC er at du kan lage et system av opptil ti ulike varme- og elkilder for huset ditt. Du kan eksempelvis koble varmepumpen til en peisovn med vannkappe eller vedovn og ha den som reserve. Du kan til og med varme opp svømmebassenget eller avkjøle et rom. Hvis du har solceller, er du i praksis selvforsynt med elektrisitet og varme store deler av året.

Pellets- eller vedkjele

Pellets og ved er billigere enn elektrisitet og fjernvarme, men her kreves det egeninnsats for å fylle på. Hvis du har gratis ved, får du selvsagt også gratis varme, men til og med det er arbeidskrevende. Hvis du bruker pellets eller ved, skaper du dessuten en del luftforurensning som kan være farlig for helse og miljø.

Elektrisk oppvarming

Elektrisk oppvarming er den dyreste varmekilden, og spesielt om vinteren kan regningene bli høye. Elprisene kan også variere mye i løpet av året, og det kan være vanskelig å ha kontroll på kostnadene. En fordel er at det ikke kreves noen form for investering utenom elementet eller varmesløyfer.

Luftbåren varme

Vanligst er luft-til-luft-varmepumpe som omformer energi fra uteluften. Systemet må kompletteres med en varmtvannsbereder, ettersom en luft-til-luft-varmepumpe ikke varmer opp vann. Varmepumpen installeres på en strategisk plass i boligen. Sirkulasjonen må være bra i alle rom for å spre varmen optimalt. Ofte må man komplettere med elementer i rommene som er lengst unna varmepumpen. Et annet alternativ er en avtrekksvarmepumpe, som fungerer sammen med vannbåren varme. Pumpen gjenvinner varme fra innendørsluften, og den varmer til og med varmtvann. Huset må ha riktige ventilasjonskanaler og -ventiler for friskluftinntak, ellers er ikke denne løsningen å anbefale.

For hver kWh elektrisitet varmepumpen trekker, gir den 4–5 kWh tilbake

Varmepumpe er bedre for klimaet

Varmepumpe er bedre for klimaet

Varmepumper har redusert behovet for kjøpt elektrisitet for hundretusenvis av husholdninger. Den bruker lite elektrisitet selv, men gir flere ganger mer energi tilbake. 

En varmepumpe kan hente energi på flere måter. Energi finnes og lagres rundt oss. I berggrunn, sjø, luft og jordoverflaten. Alt begynner med solen. Solen er grunnen til at vi med hjelp av en varmepumpe kan ta vare på energien og omdanne den til varme. Det er nesten magisk, men selv midt på den kaldeste tiden om vinteren genererer en varmepumpe energi og leverer varme.

Bergvarme

Bergvarme

Bergvarmepumper

  • Egnet for små tomter
  • Liten påvirkning på tomten
  • Høy virkningsgrad
  • Komfortabel kjøling

Oppvarming av boligen din med bergvarme kan gi en innsparing på opptil 85 %. Installasjonen krever borehull i berggrunnen. Et berggrunnsvarmeanlegg henter energien fra solenergi, som lagres passivt i jord, berggrunn og grunnvann. Grunnvann finner man ofte på ti meters dybde, men for å hente energi til en stor enebolig kreves det betydelig dypere borehull, oftest 90 til 200 meter.

I borehullet, som er ca. 15 cm i diameter, monteres det en kollektorslange som fungerer som en varmeveksler. I kollektorslangen sirkulerer det en kjølevæske (saltoppløsningsvæske), som oftest er en blanding av bioetanol og vann.

Bergvarmepumpen er systemets hjerte som sørger for at kjølevæsken sirkulerer. Allerede ved 4 °C er temperaturen tilstrekkelig for at en varmesensitiv kjølevæske inne i pumpen skal begynne å koke og fordampe.

Dampen som dannes når kjølevæsken fordamper, presses deretter sammen av en kompressor. Varmen som dannes, overføres til vannet som sirkulerer i elementene, og til det vannet som brukes til å dusje, vaske opp og rengjøre.

Med en bergvarmepumpe kan du spare opptil 85 prosent av energiforbruket på varme og varmtvann. En bergvarmepumpe har svært lave driftskostnader, noe som gjør at investeringen ofte er tjent inn i løpet av 5–8 år.

Det kreves ofte tillatelse til å installere en varmepumpe. Sjekk med representanten din hva som gjelder hos deg.

Luft-til-vann-varmepumpe

Luft-til-vann-varmepumpe

Luft-til-vann-varmepumper 

  • Lav installasjonskostnad 
  • Ingen boring 
  • Høy virkningsgrad 
  • Påvirker ikke gressmatten og tomten

Luft-til-vann-varmepumper overfører luftens energi til varme og varmtvann. Ettersom en luft-til-vann-varmepumpe ikke krever verken borehull eller sløyfer i bakken, er den enkel å installere. 

Energien som brukes, er gratis og miljøvennlig, og den bidrar til å redusere klimagassutslippet. Med en luft-til-vann-varmepumpe fra CTC kan du spare opptil 75 % av oppvarmingskostnadene.

En luft-til-vann-varmepumpe har svært lave driftskostnader, noe som gjør at investeringen ofte er tjent inn i løpet av 5–8 år. 

Luft-til-vann-varmepumper finnes i hele landet og fungerer selv om temperaturen synker ned mot -20 °C. 

Varmepumpens utedel plasseres utenfor huset, nær veggen. Pumpen inneholder en varmesensitiv kjølevæske som koker og fordamper. 

Det kreves ofte tillatelse til å installere en varmepumpe. Sjekk med representanten din hva som gjelder hos deg.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Hvordan fungerer en varmepumpe?

En varmepumpe utvinner energi fra jorden, luften eller sjøen uavhengig om det er sommer og varmt eller vinter og kaldt. Men hvordan fungerer det egentlig?

Teknikken er basert på at varmepumpen tar opp energi fra omgivelsene og leder den til ditt anlegg. I anlegget ditt sirkulerer det en kjølevæske som har et svært lavt kokepunkt. Det er alltid kaldere i systemet enn omgivelsene, selv ved svært lave temperaturer.

Den lille temperaturforskjellen er det som er avgjørende for at teknikken skal fungere. Kjølevæsken samler energi og begynner å koke og fordamper etter hvert. Dampen ledes inn i kompressoren der luften komprimeres, noe som øker temperaturen kraftig.

Det er samme effekt som gjør at en sykkelpumpe blir varm når du pumper luft inn i et dekk. Når dampen er tilstrekkelig varm, slippes den ut i varmepumpens system og varmer omkringliggende vann, som du senere kan bruke til å varme opp huset eller vannet i dusjen.

Når kjølevæsken etter hvert har avgitt sin varme, må den avkjøles for at prosessen skal kunne starte igjen.

Eksempel på prosessen i en varmepumpe:

  1. En væske sirkulerer i en kollektorslange. Væsken tar opp varmen fra berggrunn, jord, luft eller sjø.
  2. Via en varmeveksler, også kalt evaporator, møtes væsken og kjølevæsken, som fordamper.
  3. Kompressoren øker trykket på kjølevæsken, og dermed økes til og med temperaturen.
  4. Via en varmeveksler (kondensator) overføres varmen til bygningen.
  5. Kjølevæsken avkjøles, og prosessen starter på nytt.

Teknikken er basert på at varmepumpen tar opp energi fra omgivelsene og leder den til ditt anlegg. Smart og fornybart!

Tips for et vellykket varmepumpekjøp

Tips for et vellykket varmepumpekjøp

Har du bestemt deg for å kjøpe og installere en varmepumpe? Har får du noen nyttige tips før du kontakter en forhandler.

1. Dette bør du tenke på når du velger forhandler

Forhandleren er din viktigste kontakt før, ved og etter installasjonen. En god forhandler tar ansvar for hele installasjonen. Alt begynner med å finne ut hvilket energibehov du har, ved å lage en unik energikalkyle for bygningen din.

Deretter velger dere sammen et system som er dimensjonert for din bygning. Til slutt sørger du for at du får et konkret tilbud der alt er inkludert.

Enkelte installatører velger å spesialisere seg på installasjon av varmepumper, ettersom det kreves både kunnskap og erfaring for å lage en korrekt energikalkyle og utføre en god installasjon. Det er viktig å velge en seriøs aktør for at du skal få et varmesystem som gir maksimal effekt til en så god pris som mulig.

2. Se til at du får en korrekt energikalkyle

Forhandleren lager en energikalkyle som beregnes ved hjelp av et spesielt program. Med hensyn til vurdert årsforbruk, tar kalkylen høyde for hvilken varmepumpe og installasjonsløsning som passer best. Den beskriver til og med vurdert boredybde og lengde på sløyfer, og i tillegg viser den hvor raskt investeringen tjenes inn.

3. Det viktigste begrepet: Årsvirkningsgrad

Årsvirkningsgraden viser hvordan systemet ditt kommer til å fungere når det er installert hjemme hos deg. Målet er at den nye varmepumpen din skal gi deg mest mulig energi til lavest mulig kostnad. Det finnes til og med begreper som viser effekten til én pumpe i et beskyttet laboratoriemiljø. De kalles COP eller SCOP.

Hvis disse verdiene sammenlignes direkte uten å ta hensyn til alle lokale faktorer, kan det hende systemet blir dimensjonert på feil måte. I virkeligheten varierer nemlig effekten i pumpen basert på de ulike forutsetningene hjemme hos deg. Forhandleren din hjelper deg med å vurdere årsvirkningsgraden.

4. Dimensjoner varmtvannet riktig

Hvor mye varmtvann forbruker du? Varmtvann utgjør en mindre, men viktig del av pumpens totale driftsøkonomi. Kostnaden skal holdes nede samtidig som vannet skal rekke selv om mange bader og dusjer og det er 20 minusgrader.

Nytt varmvann må kunne varmes opp raskt. Hvis du for eksempel har et stort badekar som sluker varmtvann, bør du velge en varmepumpe som er tilpasset etter det, eller til og med komplettere med en ekstra varmtvannsbereder.

5. Sjekkliste for å sammenligne tilbud: Hold kontroll på dette

Risikoen med et tilbud som ser «billig og bra» ut, er at ikke alt som kreves, er inkludert. Gå nøye gjennom tilbudene, og bruk gjerne sjekklisten nedenfor.

Tilbudene må inneholde en oversiktlig energikalkyle som er tilpasset etter dine unike forutsetninger. Ikke heng deg opp i installasjonskostnaden. Det er de totale besparelsene over tid, som fremgår av energikalkylen, som er viktigst! 

Tilbudet skal gi en konkret anbefaling om hvilken eller hvilke varmepumper som er praktiske. Det må tydelig fremgå nøyaktig hva som er inkludert og ikke i installasjonen.

Sjekklisten:

  • Hvordan beregnes energieffektiviteten?
  • Hvem har ansvar for å fjerne materialer og ordne hagen?
  • Er materialer og tid for å beskytte hagen og bygningen inkludert?
  • Er fjerning av eldre kjeler, pumper og elementer inkludert?
  • Er alle elektriske installasjoner inkludert?
  • Er støping av en platting eller annen type fast underlag til å plassere luft-til-vann-varmepumpen på, inkludert, og er tilslutning til kondensavløp inkludert?
  • Hvor mange meter med materør er inkludert, og hvor mye koster det for ekstra materør?
  • Hvilke garantier og forsikringer er inkludert i prisen?
  • Skal du også skifte ut radiatorer?
  • Er alle deler spesifiserte og tidsbestemte?
  • Framgår det innen hvilken dato arbeidet skal være ferdig?
  • Hjelper forhandleren til med å søke om tillatelse og fylle ut alle papirer slik at du bare trenger å signere?

6. Hvor lang tid tar installasjonen?

Vanligvis går det på et par dager, og ofte trenger ikke strømmen å være frakoblet i mer enn et par timer. Har du behov for å installere flere ting, f.eks. nye radiatorer, tar det lenger tid. Kontakt forhandleren, og be om en vurdering.

7. Garantier og forsikringer som er inkludert

Ting kan skje, selv om vi gjør alt vi kan for at du skal ha et velfungerende, rimelig og helt problemfritt varmepumpeanlegg i hele anleggets levetid. Vi vil at du skal føle deg helt trygg på kjøpet og med CTC. Sjekk med representanten din hva som gjelder hos deg.

Smarte ekstrafunksjoner for varmepumpen din

Smarte ekstrafunksjoner for varmepumpen din

Styring på avstand

Med appen myUplink kan du overvåke og styre anlegget direkte fra smarttelefonen. Du kan for eksempel justere temperaturen eller bli varslet ved eventuelle driftsstopp. Du kan laste ned myUplink gratis der apper finnes.

Med myUplink kan du i tillegg fjernstyre hjemmet når du er på ferie. Senk temperaturen når du er bortreist, og øk den når du er på vei hjem.

CTC SmartControl

Funksjonen optimaliserer oppvarming, varmtvann og ventilasjon.

Grunnsteinen i systemet er CTC SmartControl Gateway, en baseenhet som kan styre opptil syv valgfrie, trådløse enheter. I serien er mer smart tilbehør inkludert: En trådløs romsensor som drives av solceller og en multiknapp som kan styre flere forskjellige funksjoner, for eksempel ekstra varmtvann.

I tillegg finnes det fuktighets- og CO2-sensorer som kan behovsstyre ventilasjonen. Fuktighetssensoren øker automatisk ventilasjonen når luftfuktigheten øker i dusj- eller vaskerommet. CO2-sensoren reduserer ventilasjonen når det ikke er noen hjemme, og den kan også øke ventilasjonen når du f.eks. har familien på besøk.

CTC SmartControl sørger for at ventilasjonen alltid optimaliseres for konstant god luftkvalitet, samtidig som ventilasjon og forbruk holdes på riktig nivå.

Varm opp bassenget

Svømmebasseng blir stadig vanligere i hager. Hvis det skal være behagelig å bade, må du varme opp bassenget, og det er ikke noe problem hvis du har en varmepumpe fra CTC.

Med en liten oppgradering kan du enkelt få middelhavstemperaturer i bassenget hele året. Ettersom behovet for oppvarming synker om sommeren, kan varmepumpen fordele energien og varme opp bassenget til en betydelig lavere kostnad.

Frikjøling om sommeren

Frikjøling, eller passiv kjøling som den også kalles, utvinnes ved at bergvarmepumpen pumper opp kjøling fra berggrunnen under varmere perioder. Overskuddsvarmen tilbakeføres deretter til borehullet, noe som øker effekten i kaldere deler av året. 

Ved å koble en viftekonvektor til varmepumpen brukes borehullet som klimaanlegg i de varmere delene av året. Dette gir mye lavere investerings- og driftskostnader sammenlignet med et tradisjonelt klimaanlegg.

For brukere som har jordvarme, fungerer passiv kjøling best frem til juni, da jorden ennå ikke har blitt oppvarmet. Lenger ut på sommeren avtar kjølefunksjonen.

For å gjøre det enkelt å bruke frikjøling har vi introdusert et praktisk tilbehør kalt CTC EcoComfort. Enheten leveres ferdigkoblet fra fabrikk, og den kobles enkelt til systemet. Kjølefunksjonen styres fra styrekontrollen, der du også selv kan stille inn ønskede verdier når du vil at den behagelige kjølingen skal spres rundt i huset.

Varmepumpe – hjertet i ditt store varmesystem

Varmepumpe – hjertet i ditt store varmesystem

Koble til og kompletter varmesystemet med stort sett alt som finnes når det gjelder varme. Framtidssikring med Energy Flex. 

Det er vanlig å koble varmepumpen til andre enheter og få et varme- og energisystem med mange funksjoner: Solpaneler – Varme opp svømmebassenget – Kaminer – Vedkjele – Innendørsmodul

Turtallsstyrte varmepumper med høy virkningsgrad gjør CTC GSi 600-serien og CTC EcoAir 600M-serien til noen av de beste varmepumpene i klassen.

Når du velger en varmepumpe fra CTC, får du ikke bare en svenskprodusert kvalitetspumpe, men også friheten til å velge varmekilde i framtiden, takket være innebygd EnergyFlex.

Når du investerer i en varmepumpe fra CTC, kan du være trygg på at du installerer en av markedets mest pålitelige og holdbare varmepumper. Utvikling og produksjon skjer ved fabrikken i Småland, der kvalitetstankegang og innovasjon går hånd i hånd.

 

Når du velger en varmepumpe fra CTC, har du mulighet til å bygge ut varmesystemet ditt senere takket være innebygd EnergyFlex.