5 ting du ikke visste om solenergi

5 ting du ikke visste om solenergi

2017-06-15

Solenergi er et spennende felt, og det betyr store muligheter for fun facts. Vi har samlet fem ting om sola du (kanskje) ikke visste fra før.

Solenergi er et spennende felt, og det betyr store muligheter for fun facts. Vi har samlet fem ting om sola du (kanskje) ikke visste fra før.

1. Sola produserer ufattelige energimengder

Greit, det kommer kanskje ikke som noe sjokk at sola er en kraftig energikilde, men det er likevel ganske ubegripelige tall det er snakk om. Hvert år absorberes 3.850.000 exajoule med energi av jordkloden. Det er mer energi på én time enn hele verden brukte i hele 2002. På ett år treffer mer solenergi jordoverflaten enn vi noensinne vil kunne produsere av ikke-fornybar energi i løpet av hele menneskehetens levetid. Forøvrig kan du få i deg samme mengde energi som vi mottar fra sola i året om du i samme tidsrom drikker 10 700 000 000 000 000 000 glass lettmelk, eller altså 10,7 trillioner.

Solenergien er der. Utfordringen vår er rett og slett å lære å utnytte den godt nok.

2. Solenergi er ikke bare solceller

Når vi snakker om solenergi har mange lett for å automatisk tenke på solceller. Men solenergi brukes ikke bare til å skape elektrisitet, og det er ikke engang den mest effektive utnyttelsen av sola. Solceller blir definitivt bedre og bedre for hvert år, men det er fremdeles ikke på langt nær nok til å dekke energibehovet til et hjem, særlig ikke i et mørkt land som Norge.

Solfangere er en annen type teknologi, som bruker solvarmen direkte til å varme opp tappevann, svømmebasseng, og i noen tilfeller hele rom. Disse er så effektive at hele 80 prosent av energien blir utnyttet, til sammenligning med solcellers mer beskjedne 20 prosent.

{{cta('28bce339-b52e-43c6-830f-7b8f91e0eb62','justifycenter')}}

3. Fossil energi er solenergi

Du skulle tro at ved å kombinere solenergi og resirkulering ville du fått et resultat Miljøpartiet De Grønne ikke kunne gjort annet enn å sikle over. Men fossile brennstoffer er ikke annet enn resirkulert solenergi, og er blant det mest forurensende vi har på hele kloden. Når de brennes slipper vi løs energi hentet fra sola gjennom plantenes fotosyntese – det bare følger med en hel del CO2 på kjøpet. Ved å bruke solceller og solfangere gjør vi egentlig ikke annet enn å kutte ut mellomleddet. Vi har lært å utnytte energien selv.

4. Solenergi har blitt brukt i tusenvis av år

Lenge før solceller i det hele tatt fantes i science fiction, har mennesker brukt teknologi som utnytter solenergi. Et av de eldste eksemplene vi kjenner til er såkalte yang-suis – kinesiske solkonsentratorer brukt til å fange opp og konsentrere solstråler for å gjøre opp ild, omtrent som enorme forstørrelsesglass. Disse stammer fra 600 f.kr. og vi kan lese om dem i tekstene til Confucius. Arkeologer har også funnet flere av dem, som kan sees på diverse museer for dem som måtte være interessert. 

5. Solenergi er atomkraft

Energien fra sola stammer fra den konstante fusjonen av hydrogenatomer som stort sett er det som foregår der oppe. Det er en ekstremt kraftig energikilde, og våre atomkraftverk som spalter atomene i fisjon kan ikke måle seg. Som i livet ellers er det mer konstruktivt å bygge opp enn å bryte ned. I over 70 år har forskere jobbet med å finne en måte å kopiere prosessen på, men enn så lenge er sola den ubestridte mesteren.

Det betyr essensielt at når du nyter en varm dusj takket være solfangerne på taket, har du gjort sola til ditt private atomkraftverk. Det er en morsom tanke.

{{cta('a615345e-c8df-4c12-8c07-3e50667c5f2e')}}