Derfor er det farlig å la oljetanken ligge – selv om den er «tom»

Derfor er det farlig å la oljetanken ligge – selv om den er «tom»

2018-10-23

Om du har en gammel oljetank, kan det få store konsekvenser. Når var sist du sjekket din?

Om du har en gammel oljetank, kan det få store konsekvenser. Når var sist du sjekket din?

La oss gjøre det helt klart: Om du tenker at oljefyringsforbudet i 2020 er et stort irritasjonsmoment, så har du kanskje rett, men det er ganske forståelig når du vet hva konsekvensene av en lekk oljetank kan bli. Det er nemlig ikke bare utslippene i atmosfæren det er snakk om. En gammel oljetank kan føre til at det siver fyringsolje ut i bakken. I verste fall kan det føre til at du må rive hele huset.

Om du har en ny varmekilde, men er usikker på om huset har en tank fra tidligere løsning, kan du se etter påfyllingsrør og lufterør nederst ved husveggen. Det finnes tilfeller der disse har blitt kappet i ettertid, noe som gjør det vanskelig å avgjøre med 100 prosent sikkerhet om noe fortsatt ligger der. Heldigvis hører dette til sjeldenhetene, men mistenker du at det fortsatt ligger en oljetank nedgravd, burde du få fagfolk til å undersøke.

Hvilke tanker er farlige?

Oljefyring er ikke akkurat den mest tidsriktige varmekilden, så veldig mange av Norges oljetanker er fra 70-, 60-, eller til og med 50-tallet. Disse er som regel laget av stål, og står dermed i stor fare for å ruste i stykker. Særlig gjelder dette om de er gravd ned i bakken, både siden de er mer utsatt for rust, og fordi det er langt vanskeligere å følge med på hvordan de holder seg. Har du den stående i kjelleren er det litt tryggere, men finnes de minste sprekker i gulvet, risikerer du fortsatt at oljen lekker ut i grunnen under huset.

Gamle ståltanker har faktisk krav om å inspiseres hvert femte år, men dette er noe veldig mange huseiere enten slurver med, eller faktisk ikke er klar over. Har du glassfibertank er du mindre utsatt, men vær klar over at heller ikke de får fylles med fossil fyringsolje etter at forbudet trer i kraft.

{{cta('24bf0375-76c7-4822-8abc-448855ec9860')}}

Hvorfor er det farlig å la tanken ligge?

Nå tenker du kanskje at så lenge den ikke er i bruk, burde det da ikke spille noen rolle om en tom tank er nedgravd i hagen. Det argumentet finnes det dessverre flere mangler ved. Mange tenker at når brenneren til oljefyren slutter, betyr det at tanken er tom. Men «sugerøret» oljefyren henter olje gjennom når nesten aldri helt ned til bunnen av tanken, så en «tom» tank kan i virkeligheten ha 200 liter olje liggende og skvulpe i bunnen. Dette er viktig å være klar over før du erklærer den som tom, ellers kan uhell oppstå når den skal saneres og fjernes. Overlat alltid saneringen til fagfolk, og ikke vær for skråsikker når du forteller dem at den er tom.

Skal du likevel la tanken være, må du høre med kommunen om dette er tillatt der du bor. I så fall er den nødt til å saneres og fylles, helst med ekspanderende betongskum. Grus skaper ikke nok tetthet, og andre fyllemidler kan være skadelige i seg selv, slik at du bare skyver lekkasjerisikoen foran deg med tjue år før du igjen er i faresonen.

Ved å la tanken ligge uten å fylle den igjen, skaper du i praksis en felle i hagen din. Et stort tomrom under bakken der du oppholder deg, som sakte ruster i stykker – vel, risikoen forklarer egentlig seg selv. Er tomrommet under oppkjørselen blir risikoen desto større.

Fjern tanken i år

Vi skal ta for oss erstatningsansvar og forsikring i et senere blogginnlegg, men vi kan allerede avsløre at pengene som regel må komme fra din egen lomme. Det er altså ingen grunn til å nøle med å få tanken fjernet. Du kan få støtte via Enova til å fjerne og sanere tanken, samt til å finansiere din nye varmeløsning. Støtten til fjerning av oljetank varer bare ut 2019, så her lønner det seg å handle raskt. 

Oljetanken er altså farlig, men ikke så veldig vanskelig å gjøre noe med. Når jobben er gjort kan du fokusere på å finne en erstatning – og der finnes mange spennende løsninger.

{{cta('01b75182-6ce1-4b88-a1cc-6893de32c0d0')}}