Dette må du tenke på før du skal bygge hus

Dette må du tenke på før du skal bygge hus

2018-05-02

Å bygge hus fra bunnen av er ikke gjort i en håndvending. Hva må du ta stilling til før du begynner?

Å bygge hus fra bunnen av er ikke gjort i en håndvending. Hva må du ta stilling til før du begynner?

Det kan være vanskelig å se det store bildet og samtidig ta seg av alle detaljene i en byggeprosess. For å strukturere jobben, har vi satt opp noen enkle tips du burde ha i bakhodet mens du fortsatt er i oppstartsfasen. Hvis du vil gå mer i detalj, burde du ta en titt på sjekklisten vår, som du finner en lenke til på bunnen av artikkelen.

1. Overordnet planlegging

  • Tenk på fremtiden. Ikke bare hva du trenger av plass og funksjon i dag, men også med tanke på fremtidig familie, ønske om hjemmekontor, og så videre.
  • Finn budsjettet ditt. Hør med banken hva du kan få av lån øyeblikkelig, så du vet om du har mer eller mindre enn du tror å rutte med.
  • Vil du ha kataloghus eller arkitekttegnet? Kataloghus er enklere og billigere, så sørg for at du har en god grunn (og større budsjett) dersom du vil ha noe unikt.

2. Tekniske valg

  • Hvor mange vanninstallasjoner skal du ha? Toalett, dusj, oppvaskmaskin, og vaskemaskin skal listes i byggtegninger og kan ikke flyttes på i ettertid. Flere av disse betyr også mer kompliserte rørsystemer.
  • Gjør deg opp noen tanker om belysning og hvor mange stikkontakter du ønsker, samt om du vil ha smarthusfunksjoner. Dette burde avgjøres før huset bygges, for å legge ledninger i veggen.
  • Bestem deg for oppvarmingsløsning. Nybygg er perfekte for vannbåren varme, siden du slipper å rive opp vegger eller gulv for å installere den. Installasjon av utedel for varmepumpe burde gjøres samtidig med annen konstruksjon.

3. Andre instanser

  • Søk byggetillatelse fra Direktoratet for byggkvalitet. Pass på at forsikringene dine er i orden før du gjør dette. I byggesøknaden må du allerede ha valgt oppvarmingsløsning, hustype og vann- og avløpssystem.
  • Hent inn tilbud fra leverandører, men pass på å se hva tilbudene faktisk innebærer. Om enkelte kostnader er inkludert hos noen, men ikke andre, kan sluttsummen være unøyaktig.
  • Vi anbefaler på det varmeste å inkludere en byggherre, som kan holde i alle underleverandørene for deg. For kataloghus er det ofte en standardløsning for dette, mens valget faller i dine hender om du vil ha noe arkitekttegnet. Er du klar for utfordringen kan du også styre alt selv.

{{cta('8f54613c-ea6e-4917-bcaa-8fbf7c69650b')}}