Fyring med fossil olje skal ut – hva tjener du på å bytte ut oljekjelen?

Fyring med fossil olje skal ut – hva tjener du på å bytte ut oljekjelen?

2017-11-03

Om ett år er det slutt på all fyring med fossil olje i private hjem og næringsbygg. Det kan spare deg penger på sikt.

Om ett år er det slutt på all fyring med fossil olje i private hjem og næringsbygg. Det kan spare deg penger på sikt.

Er du klar for 2020? Om du fremdeles har en oljefyr og oljetank stående, begynner det å haste med å få dem vekk. Dette er ikke nødvendigvis bare dårlig nytt for deg med oljekjel. Vi har samlet grunnene til at du tjener mer enn du taper på å kaste oljekjelen på søppelfyllingen.

Først – Hva skjer med oljekjelen?

Oljekjelen din kommer fortsatt til å være lovlig, men du vil ikke lenger kunne bruke fossil olje til å fyre med. Ikke bare vil det være et lovbrudd, men det vil også bli svært vanskelig å oppdrive oljen i det hele tatt. 


{{cta('3c8e3ab5-1fdf-41a0-a998-7ceb2d64c8ce')}}


Med mindre du har lyst til å bli fossiloljens Al Capone og drive omfattende smuglerdrift, kan du beholde oljefyren dersom du bytter til biofyringsolje. Den er mer miljøvennlig, og er et helt greit alternativ. Det er likevel ikke den aller beste løsningen, i hvert fall ikke på sikt.

Selv om du kan oppdrive alternativ olje, er selve oljekjelen ganske stakkarslig teknologi. De fleste oljekjeler er som regel utdaterte, utnytter ikke energien spesielt bra, og har dessuten en tendens til å lekke. De installeres fortsatt rundt omkring, men oljekjelens storhetstid er nok forbi. Biofyringsolje har også en lei tendens til å lukte litt ubehagelig når den brenner, så du burde i det minste sørge for at oljefyren står et stykke unna oppholdsrommene hvis du ønsker denne løsningen.

Oljekjelen lekker penger

For hvert år som går med en ineffektiv varmeløsning i huset ditt skriver du saftige sjekker du egentlig kunne ha beholdt. Jo dårligere energien blir utnyttet, jo mer må du varme opp, og jo mer må du dermed betale for oppvarmingen.

Oljekjelen er en gammel, utdatert løsning, og det har kommet langt bedre teknologi på markedet. Når strømprisene stiger fremover, blir det desto viktigere å bruke så lite av den som mulig. Her er vår soleklare anbefaling å skaffe en luft/vann- eller væske/vann-varmepumpe, som kan kobles til ditt nåværende vannbårne varmesystem. Da bruker du kun strøm til å pumpe vann som ikke engang trenger å holde særlig høy temperatur, rundt i rommene i hjemmet ditt. Selve varmen hentes utenfra.

En lekk oljetank kan bli svært dyrt

Forbudet mot fossil oljefyring handler ikke bare om å redde miljøet i et globalt perspektiv. Faktisk er det vel så viktig å redde hagen din. Gamle oljetanker står nemlig ofte i fare for å springe lekk, og dermed sende skadelig olje ut i bakken. Denne er nødt til å fjernes, for ikke blant annet å renne ut i grunnvannet. Da må hagen din graves opp, og få forsikringsselskaper dekker dette. I verste fall kan det bli snakk om millioner i omkostninger, dersom deler av huset må rives for å få tilgang til den ødelagte jorden.

{{cta('e14b42de-7573-444d-aa79-a754cae2a64d')}}

Du får betalt for å kjøpe noe bedre

Når regjeringen først er ute med pisken i form av forbud, har de også anskaffet en ganske betydelig gulrot. Gjennom statsforetaket Enova kan du søke om støtte til å installere en ny varmeløsning. Du kan få utbetalt alt fra 10.000–40.000 kroner, avhengig av hva du velger. Frem til 2020 vil du også få støtte til å fjerne den gamle løsningen din, så det er altså smart å søke snarest. 

{{cta('76eb21cf-e773-4a04-827e-ee294f3e13ae')}}