Hvilken varmtvannsløsning passer best til hytta?

Hvilken varmtvannsløsning passer best til hytta?

2017-07-20

Mange har litt forskjellige behov for varmtvann hjemme og på hytta. Her er våre tips for å finne den perfekte løsningen for dine hyttebehov.

Mange har litt forskjellige behov for varmtvann hjemme og på hytta. Her er våre tips for å finne den perfekte løsningen for dine hyttebehov.

Med mindre du er en av de mer hardbarkede hytteeierne som unngår luksus av typen elektrisitet og innlagt vann, vil du trenge en varmtvannsbereder til hytta di. Mange av behovene er de samme, men det kan være hensiktsmessig å spare både plass og strømpenger.

Mindre plass

Siden de fleste av oss har en hytte som er mindre enn huset vårt, kan det være naturlig å ville utnytte mest mulig av plassen til andre ting enn varmtvannstanker. En typisk varmtvannsbereder er på 200 liter, og står plassert på gulvet. Det tar opp en del plass. Derfor velger mange å heller gå for en veggmontert bereder med såkalt heat injection-teknologi. De er gjerne på så lite som 60-70 liter, men dekker samme behov som en større tank, siden vannet varmes opp igjen mye raskere.

Med en slik tank kan en familie på fire dusje rett etter hverandre i fem minutter hver, eller lenger om man venter en liten stund mellom hver dusj. For det litt mer spartanske hyttelivet burde det for mange være mer enn nok.

{{cta('23f87425-e0ba-4dea-a457-d6889fb48bbe')}}

Alternativ oppvarming

Det kan være mye penger å spare ved å installere solfanger. Da lar du sola varme opp mesteparten av varmtvannet for deg, og du sparer pengene du ellers ville brukt på strøm. Det er en fin løsning for hytteeiere som liker å være så selvforsynte som mulig.

For sommerhytter ved sjøen er solfangeroppvarming midt i blinken, men for fjellhytter som brukes om vinteren når sola er mindre sterk burde man ha en elektrisk backup-løsning i tillegg. Også verdt å nevne er at med solfanger vil tanken ta opp litt større plass igjen, fordi den vil kreve noen ekstra sikkerhetsanordninger, som muligheten for å sprøyte inn kaldt vann om den blir overopphetet. Sola bryr seg jo tross alt ikke om tanken er varm nok allerede. Samtidig sier jo det også noe om hvor mye energi det er å hente direkte fra sola.

{{cta('a615345e-c8df-4c12-8c07-3e50667c5f2e')}}