Hvor mye kan du spare på å bytte til varmepumpe?
2017-02-28
Du vurderer å bytte ut oljekjelen med varmepumpe, men spørsmålet er om det er lønnsomt nok. Svaret er etter all sannsynlighet ja.
Du vurderer å bytte ut oljekjelen med varmepumpe, men spørsmålet er om det er lønnsomt nok. Svaret er etter all sannsynlighet ja.
Regjeringen ønsker å fase ut oppvarming med fossilt brensel innen 2020, så du blir høyt sannsynlig nødt til å installere en erstatning for oljekjelen i nær fremtid. Men lønner det seg for deg som privatbruker, eller er det først og fremst miljøet som tjener på det? Fakta er at over en gitt tidsperiode er varmepumpe et av de smarteste sparetiltakene du kan gjøre.
Hvilken varmepumpe er mest gunstig?
Det finnes flere typer varmepumpe, med litt forskjellige innsparingsmuligheter. De bruker 40-80% mindre energi enn fossile brensler, så det handler egentlig bare om hvor lang tid det tar å betale den ned før du merker alvorlige kutt i energiutgiftene.
Vi skal gå gjennom forskjellige typer varmepumpe, så du kan avgjøre hvilken som passer best til ditt formål.
{{cta('3c8e3ab5-1fdf-41a0-a998-7ceb2d64c8ce')}}
Væske-til-vann
Denne varmepumpa er ideell for alle boliger med vannbårne varmesystemer. Hvis boligen din bruker mye energi (si 30 000 kWh i året) og mye tappevann, kan væske-til-vann-varmepumpe være spesielt gunstig.
Denne løsningen sparer mest energi på sikt. Med dagens strømpriser vil den ta 8-12 år å spare inn, men om de fortsetter å stige vil det ta betydelig kortere tid. Samtidig vil pumpen vare i minst 20 år, og etter å ha betalt for seg selv spare deg for tusener av kroner i året.
{{cta('af9b3509-9d43-4d56-9d19-47870a22583d')}}
Luft-til-vann
En luft-til-vann-varmepumpe sparer ikke like mye energi som en væske-til-vann-variant, men har til gjengjeld lavere investeringskostnad. Hvis du fra før har lavt energiforbruk kan det være lurt å vurdere en luft-til-vann-pumpe.
Denne har litt kortere levetid (vanligvis 12-15 år), men vil med dagens strømpriser være nedbetalt på 6-10. Også her kan du spare flere tusen i året.
Luft-til-luft
Hvis du ikke har vannbåren varme i boligen finnes det også luft-til-luft-varmepumper. Dette er som regel ikke et veldig godt alternativ, siden den begrenser varmen i rommene med mindre du har en veldig åpen planløsning. Som regel må du kombinere varmepumpe og elektrisk anlegg for å få varme i alle rom i en bolig. Vi anbefaler derfor at du velger en av de andre to typene.
Få staten til å dekke utgiftene
ENOVA er et statlig foretak som jobber med å få folk og bedrifter til å velge miljøvennlige energiløsninger. De er derfor utstyrt med en rekke støtteordninger du som privatperson kan benytte deg av – i dette tilfellet for installasjon av varmepumpe. Her er noen nøkkelpunkter:
- ENOVA dekker opptil 25% av totalutgiftene ved installasjon
- Tilskuddet varierer av flere faktorer: Hvor dyr varmepumpe du har valgt, om du samtidig installerer energimåler, samt fjerning av gammel oljekjele
- Konkrete støttebeløp varierer fra 10,000-40,000 kroner, og blir høyere jo flere av tiltakene du inkluderer
Hvor mye vil du spare totalt?
For å regne ut hva du har mulighet til å spare ved installasjon av varmepumpe anbefaler vi å teste vår varmepumpekalkulator. Det er mange faktorer som spiller inn, så det blir nødvendigvis et overslag mer enn et eksakt beløp, men du får allikevel en ganske solid pekepinn.
Avslutningsvis er det smart å nevne at jo raskere du er ute med å bytte til varmepumpe, jo mer penger vil du spare i det lange løp. For hvert år med en dårligere løsning bruker du penger du egentlig kunne beholdt. Når fossil oljefyring sannsynligvis vil forbys innen en treårsperiode, lønner det seg å være på ballen innen den tid.
{{cta('cca23202-19fe-4ed4-b485-9529553dc362')}}