Nei, oljekjel blir ikke forbudt

Nei, oljekjel blir ikke forbudt

2019-01-08

Mange har inntrykk av at oljekjel blir forbudt innen 2020. Det stemmer faktisk ikke.

Mange har inntrykk av at oljekjel blir forbudt innen 2020. Det stemmer faktisk ikke.

Dette er situasjonen:

Etter å ha snakket frem og tilbake om det i lang tid, vedtok endelig Stortinget lovforslaget i juni 2017: Fyring med fossil olje skal utfases i løpet av tre år. Årsaken er naturligvis å komme forurensning til livs, siden fossile brensler sliter hardt på miljøet. Dette påvirker sannsynligvis deg med oljekjel, da de fleste som fyrer slik bruker mineralolje eller parafin.

Det er tanken som teller

Merk likevel at det ikke er oljekjelen selv som blir forbudt. Hovedsynderen er typen olje som blir brukt, samt den tilhørende tanken. Ettersom oljekjel er en relativt gammeldags varmekilde, begynner den gjengse tank å ruste og slite seg ut.

Da tanken ofte er nedgravd, kan den lekke restolje ut i bakken når den blir slitt. Det er svært miljøskadelig, så eiere av en oljetank blir nødt til enten å rense og forsegle den, eller grave den opp og kvitte seg med den. Begge deler er du pliktig å melde fra om til kommunen etter at det er gjort.

{{cta('e14b42de-7573-444d-aa79-a754cae2a64d')}} 

Hva gjør du med oljekjelen?

Oljekjelen er som sagt helt uberørt av forbudet, så du må gjerne beholde den om du ønsker det. Det krever dog litt omlegging, siden du ikke kan fyre med samme materialet som før. Det som derimot kan gjøres, er å bygge om tank og oljekjel til å støtte bioolje, som er mer miljøvennlig enn mineralolje og parafin. 

Vår anbefaling er likevel å bruke anledningen til å skaffe en helt ny form for oppvarming. Bioolje er hverken den billigste eller mest effektive varmekilden. Den koster mer enn tradisjonell fossil fyringsolje, og det er som regel langt mer energieffektivt å bruke biomassen direkte i form av ved eller pellets, enn å konvertere dem til olje.

Dersom du velger å installere en form for fornybar varme, kan du få støtte av Enova til å fjerne både tank og oljekjel i forbindelse med installasjonen av det nye.

Hvilke alternativer finnes?

Det finnes en rekke måter å varme hjemmet ditt på, og for mer detaljert informasjon anbefaler vi å lese gjennom bloggen vår. Men vi kan ta en kjapp gjennomgang av noen vanlige alternativer her til slutt.

Klassiske fyringsalternativer er ved, pellets og naturgass. Vedovner er jo et tradisjonelt og velprøvd varmesystem, men kanskje ikke alltid det mest praktiske, med mindre du liker å legge på nye vedkubber hele tiden.

Finnes det fjernvarmeanlegg i nærheten kan det også være et fint alternativ. Elektriske ovner er veldig enkelt, men til gjengjeld gir det den høyeste strømregningen, siden strømmen må ta hele jobben selv i stedet for å få drahjelp av et annet medium.

Det mest effektive er vannbårne varmesystemer, som kun bruker en brøkdel av strømmen til å hente varme fra andre steder. Som regel knyttes de til en form for varmepumpe, som finnes i flere varianter. Noen utnytter jordvarme fra dypt nede i bakken, andre pumper kald luft ut og varm luft inn, mens andre igjen benytter seg av sjøvann. Du kan til og med bruke solfangere til å la sola hjelpe til med å varme hjemmet ditt.

Du har altså en del alternativer dersom du velger å kvitte deg med oljekjelen for godt. Den blir ikke forbudt, men tiden er likevel inne for mange til å skaffe noe nytt og bedre.

{{cta('01b75182-6ce1-4b88-a1cc-6893de32c0d0')}}