Slik sparer du penger og miljøet med solfanger

Slik sparer du penger og miljøet med solfanger

2017-06-29

For deg som er opptatt av miljøet, er solfangere et veldig godt alternativ til å varme tappevann med elektrisitet.

For deg som er opptatt av miljøet, er solfangere et veldig godt alternativ til å varme tappevann med elektrisitet.

I et vanlig hjem går 17 prosent av strømbruken med på å varme opp varmtvannsberederen. Det blir en god del penger i løpet av et år, og er heller ikke ideelt for miljøet. Selv om vi i Norge har mye fornybar energi i form av vannkraft, betyr disse anleggene inngrep i naturen, og jo mer strøm vi bruker, jo mer utbyggelse kreves av strømselskapene. Slik oppstår for eksempel monstermastdebatten vi opplevde for noen år siden.

I tillegg selger vi mye av strømmen vår til utlandet, noe som betyr at med mindre du har et sertifikat på at strømmen din er dekket av fornybar energi, kan den i praksis komme fra kullkraftverk andre steder i Europa.


5 ting du ikke visste om solenergi


Varmtvann fører til effekttopper

Mange er ikke bevisste på at strømprisene varierer i løpet av døgnet, og blir dyrere nettopp når den er mest attraktiv. Dette er fordi stort forbruk belaster strømnettet, under det som kalles effekttopper. De største effekttoppene er om morgenen når folk står opp, og om ettermiddagen når de kommer hjem fra jobb og skole. Lys skrus på, mat skal lages, hårfønere benyttes – og hele familien skal dusje. Når varmtvannsberederne så blir tomme for varmtvann, varmes de opp igjen landet rundt på akkurat samme, dyre tid.

Ved å bruke solfangere til å dekke store deler av varmtvannsbehovet ditt, kan du unngå å belaste både strømnettet og bankkontoen når det står på som verst.


100 prosent naturlig oppvarming

Der solceller kun kan brukes til å supplere strømforsyningen i begrenset grad, kan solfangere dekke hele 80 prosent av et hjems varmtvannsbehov. Det fungerer enkelt nok ved at spesialdesignede paneler på taket fanger opp så mye solvarme som mulig, som deretter varmer opp rør med væske som sirkulerer rundt varmtvannsberederen. Du kan også koble systemet opp mot vannbåren varme, men siden romoppvarming hovedsakelig trengs mens solvarmen er svakere, blir det naturligvis ikke fullt så effektivt. Likevel – har du vannbåren varme fra før, er det ingenting i veien for å supplere litt.

{{cta('a615345e-c8df-4c12-8c07-3e50667c5f2e')}}