Tom for varmtvann? Dette gjør du

Tom for varmtvann? Dette gjør du

2017-07-26

Få ting er mer irriterende enn å stå i dusjen når varmtvannet plutselig tar slutt. Verre er det når det ikke kommer tilbake igjen. Her er det du bør gjøre.

Få ting er mer irriterende enn å stå i dusjen når varmtvannet plutselig tar slutt. Verre er det når det ikke kommer tilbake igjen. Her er det du bør gjøre.

Isvann gjør seg stort sett bedre på restaurant enn i dusjen klokka sju om morgenen. Når det så går kaldt nedover ryggen din er det sannsynligvis i alles interesse å fikse problemet så fort som mulig. Det første du må gjøre er å finne ut hva som er galt.

Hva er galt?

De to absolutt vanligste årsakene til at varmtvannsberederen kaster inn håndkleet er at enten termostaten eller varmekolben har gått i stykker. Mangler du kompetansen til å undersøke dette selv, noe som ikke er så rart, kan en rørlegger enkelt gjøre det for deg, og som regel reparere det i samme slengen. Noen eldre beredere er også koblet til en egen bryter som kan skru av varmtvannstilførselen, så sjekk at ingen har kommet borti den før du ringer rørlegger. Det er likevel tegn på at berederen din begynner å dra på årene, så du burde vurdere å bytte den ut hvis dette er tilfelle.

Når bør jeg kjøpe ny bereder?

I noen tilfeller kan en ødelagt bereder være en god grunn til å skaffe en nyere og bedre variant. En typisk varmtvannsbereder har en levetid på 15-20 år, så om det begynner å nærme seg enden på den perioden kan det ofte være like greit å investere i en ny. Det er likevel bare en tommelfingerregel – det finnes varmtvannsberedere fra 70-tallet som fremdeles tikker og går.

Dersom din varmtvannsbereder er koblet til egen brønn i stedet for kommunalt vann, kan det være at det er noe av årsaken til at den har gått i stykker. Disse inneholder ofte mye kalk, noe som tærer veldig på berederen. Hvis dette er tilfelle anbefaler vi å oppgradere.

Når du uansett må vie litt tid til varmtvannsberederen din, kan det også være en gyllen mulighet til å skaffe en variant med heat injection-teknologi, som krever mindre plass og varmer opp vannet raskere. Flere av disse er også mye estetisk penere, og kommer i for eksempel firkantede varianter. Bare sørg for at ikke vannet ditt er av den veldig kalkholdige typen om du skal ha heat injection-tank.

Hvor lang tid tar det å installere ny bereder?

Det er som regel veldig enkelt å bytte ut den gamle varmtvannsberederen med en ny. Med mindre du er midt i fellesferien, eller er uheldig nok til å kontakte Norges mest opptatte rørlegger, kan det fikses på en dag eller to – ofte samme dag som den gamle berederen tok kvelden. Vi trenger alle varmtvann, og det streiker alltid en tank et sted, så leverandørene passer på å ha en del varmtvannsberedere stående på lager.

{{cta('99d158a0-91b1-4cbf-89e9-565ad682fc1e')}}