Poster

«Det er bekvemt å ha jordvarme»

– Varmepumpen passer seg selv, jeg er svært fornøyd, sier Robin Linnér. 

Robin Linnér og samboeren hans Isabelle Andersson har nylig flyttet inn i eneboligen deres i skogen i Småland. Huset er på vei til å bli ferdig etter to års slit. Han er vant til å fyre med ved.
I slekten Linnér har skogen i årtier bidratt til oppvarmingen av husene. Nå er det imidlertid slutt på det. 

– Det er bekvemmelighet som har fått oss til å velge jordvarme. Ved må hogges, tørkes, kløyves, men varmepumpen passer seg selv, sier Robin Linnér.

Robins foreldre bor på gården ved siden av, og de har også satset på varmepumpe. 
- Jeg tenkte lenge at jeg skulle ha en vedkjele også, i alle fall som tillegg til varmepumpen. Gamle vaner er vonde å vende. 

Varmepumpen, en CTC GSi, har gått i elleve måneder nå uten problem.

Ikke en eneste feilkode. Den bare går og går. Jeg er svært fornøyd.

Robin Linnér

Mange fordeler med jordvarme

En jordvarmepumpe varmer opp en villa eller en bygning ved å utnytte solvarme som lagres i bakken. Det er mange fordeler med jordvarme. I tillegg til at det er en miljøvennlig oppvarmingsmetode er det trygt og effektivt, og du slipper å bore på tomten din. 
 
I stedet legger man ned en såkalt kollektorslange i bakken på én meters dybde. Hvor lang sløyfe som trengs påvirkes blant annet av husets størrelse og plassering, men regn med ca. 200 til 500 meter.

Robin og Isabelle valgte en CTC GSi 12. Den er turtallsstyrt, noe som betyr at den automatisk tilpasser seg til husets effektbehov i løpet av året. CTC GSi har en årsvarmefaktor (SCOP) på 5,5. Det betyr at i løpet av ett år gir den tilbake fem ganger så mye energi som den forbruker.
 
 
Mange fordeler med jordvarme

Publisert: 2020-02-19